24 juni 2024

Zijn Fatbikes Gevaarlijk?

is een fatbike echt zo gevaarlijk? informatie die je kennis geeft om weloverwogen beslissingen te maken

Een diepgaande kijk op populaire, maar kwalitatief uitdagende modellen

Fatbikes zijn enorm populair geworden, helaas ook onder veel jongeren. Ze zien er fantastisch uit, bieden comfort tijdens het rijden en zijn vaak aanzienlijk goedkoper dan de traditionele e-bikes. Maar hoe zit het met de veiligheid en kwaliteit van deze fietsen en zijn het eigenlijk wel fietsen? Zijn Fatbikes echt zo gevaarlijk? In dit artikel nemen we de feiten over gevaarlijke ongekeurde brommers die onder de noemer fatbike worden verkocht onder de loep.

Wat is een Fatbike en wat kost een goede Fatbike? 

In principe is de fatbike ontworpen als veilige fiets de fietsen die onder de wetgeving voor de E-Bike vallen zijn dan ook extreem veilig. Helaas zijn er ook veel modellen op de weg die wettelijk gezien niet onder de E-Bike vallen door de (illegale) aanpassingen en onvoorzichtig rijgedrag leidt de hedendaagse "Fatbike" echter tot gevaarlijke situaties. Oorspronkelijk werden fatbikes in het begin van de 20e eeuw gebruikt voor tochten door de woestijn. In de jaren '80 vonden ze hun weg naar poolexpedities vanwege hun brede banden die geschikt zijn voor moeilijk terrein. Voor een high-quality fatbike betaal je al snel hetzelfde als een kwaliteits E-Bike vanaf €2700. Dit komt omdat kwaliteitsonderdelen kostbaar zijn en die bepalen uiteindelijk de verkoopsprijs van een Fatbike.

E-Bike of ongekeurde brommer?

E-bikes mogen volgens Europese wetgeving niet harder dan 25 km/u en niet meer dan 250 watt vermogen hebben. Wanneer deze limieten worden overschreden, verandert de classificatie naar een bromfiets, wat extra verzekeringseisen met zich meebrengt. Veel gebruikers, inclusief ouders, zijn zich niet bewust van deze wettelijke implicaties, wat kan leiden tot ernstige aansprakelijkheidsproblemen bij ongevallen. De modellen die onder de noemer Fatbike verkocht worden maar snelheden van 40 + bereiken en een gashendel hebben vallen geheel oner de noemer brommer en dit zijn de gevaarlijke "Fatbikes" waar zoveel commotie over bestaat en waarop veel jeugd zich inmiddels dagelijks in gevaar brengt.

De belangrijkste nadelen van het opvoeren van je E-bike

Het berijden van een ongekeurde brommer brengt significante risico's met zich mee. Schijfremmen zijn niet ontworpen voor snelheden boven de 25 km/u en kunnen falen onder hoge snelheid. Verder kan oververhitting van de accu en elektronica niet alleen de levensduur van de fiets verkorten, maar ook de kans op een accubrand tijdens het gebruik of opladen drastisch verhogen. Helaas horen en zien wij steeds meer ongelukken gebeuren met deze gevaarlijke ongekeurde brommers die onder de noemer Fatbike verkocht worden.

Een goede en veilige Fatbike Kopen 

Hoewel de keuze in kwalitatief hoogstaande fatbikes beperkt is, adviseren wij om niet zomaar een fiets online aan te schaffen. Zoek naar gerenommeerde merken die bekend staan om het gebruik van goede onderdelen en leveren van kwaliteit. Het aanbod is beperkt maar er zijn zeker merken te vinden ie kwalitatief hoogwaardig zijn en veilig.

Conclusie

Hoewel fatbikes een trend zijn, is het belangrijk om bewust te zijn van de veiligheidsrisico's en de kwaliteit van de aanschaf. Een goed geïnformeerde aankoop en bewustzijn van de wettelijke beperkingen kunnen helpen bij het waarborgen van veiligheid op de weg. Investeer in een betrouwbaar model en geniet van de vele voordelen die een veilige en goed uitgeruste fatbike kan bieden in de hedendaagse mobiliteitstransitie, zoals meer stabiliteit en comfort voor dagelijkse ritten en het potentieel om de tweede auto overbodig te maken.

Gevaarlijke fatbike hoe herken ik die, tips en tricks om ze te herkennen

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe E-ride

modellen.

Contact

Wij zijn maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 18:00 uur. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook.

info@astonic-rides.nl +31 (0)183 201 043
Beste E-Fatbike van Nederlandse bodem

Wat kunnen we voor je betekenen?

Heb je een vraag over onze e-Rides, over je bestelling of heb je speciale wensen voor jouw Astonic E-ride?