11 december 2023

Onderhoud essentieel voor je E-Ride, E-Bike of E-Fatbike

Onderhoud uitvoeren aan je E-Fatbike

Onderhoud betekent behoud 

Helaas zien wij nog te vaak E-Bikes, E-Rides en E-Fatbikes binnenkomen waar geen onderhoud aan wordt uitgevoerd. Zonde want onderhoud is essentieel om de levensduur te verlengen net als bij je auto is onderhoud crusiaal maar helaas te vaak vergeten. We zien dat de elektrische fietsen van welk type dan ook, veel gebruikt worden maar onderhoud vergeten. Onderhoud is van essentieel belang voor het behoud van de kwaliteit en prestaties van je E-Ride, E-Bike of E-Fatbike. Het regelmatig controleren en onderhouden van belangrijke onderdelen, zoals de accu, banden, remmen en ketting, zorgt niet alleen voor een veilige rit maar verlengt ook de levensduur van je elektrische fiets.

Standaard Onderhoudsbeurt 

Net als een auto heeft een elektrische fiets, of dit nu een E-Bike, E-Ride of E-Fatbike betreft onderhoud nodig. Naast het kleine onderhoud wat je maandelijks zelf uit kan voeren (lees hier meer over in mijn eerdere blog door onderaan op de button te klikken) Is een kleine en ook grote beurt essentieel om je elektrische fiets in top conditie te houden. Een kleine beurt adviseren wij minimaal jaarlijks uit te laten voeren. Gebruik je een E-Fatbike of E-Ride veel off road of in zilte lucht dan is het zelfs aan te raden om na ieder seizoen onderhoud uit te laten voeren en/of zelf meer aandacht aan je elektrische fiets te besteden. Onderstaande punten worden meegenomen in een standaard service beurt.

  • Schoonmaken / wassen gehele fiets
  • Controleren gehele fiets
  • Ontvetten en vuil verwijderen van de ketting en tandwielen
  • Smeren van de ketting
  • Stellen van de ketting 
  • Reinigen van de schijven, remblokjes en remklauw
  • Doormeten accu
  • Aandraaien alle boutjes
  • Controle van alle slijtage onderdelen

Uitgebreide onderhoudsbeurt, Reinigen van je motor

Hoe vaak en wanneer je een uitgebreide beurt uit moet laten voeren is sterk afhankelijk van de kwaliteit van  E-Bike, E-Ride of E-Fatbike. Bij een E-Ride van Astonic is dit alleen nodig als de motor meer geluid begint te produceren. Tijdens het grote onderhoud maken wij de motor open en reinigen het gehele binnenwerk, de sealtjes die vocht en vuil buiten houden maken we uitgebreid schoon, het verwijderen van zand en vuil is essentieel om de sealtjes die de motor afsluiten voor vocht optimaal te laten functioneren. Zodra er te veel vuil en te weinig vet in de motor bevind kan vocht de motor binnen dringen en de zekeringen laten doorbranden. We vervangen al het vet wat aanwezig is voor schoon vet en smeren alle componenten goed in, op deze manier bescherm je de motor tegen vocht.

Naast het reinigen en smeren van de motor voeren we alle punten uit die we bij een standaard onderhoudsbeurt uitvoeren.

Helaas zien we op dit moment veel slechte kwaliteit E-Fatbikes waarbij het onmogelijk is groot onderhoud aan uit te voeren de motoren zijn van dusdanige kwaliteit dat openmaken, reinigen en smeren onmogelijk is.

Wassen van je E-Bike, E-Fatbike of E-Ride

Helaas wordt de waarde van wassen en onderhoud extreem onderschat, hierdoor hoopt vuil en zand zich op en slijten verschillende componenten vele malen sneller. Ik kan niet vaak genoeg benoemen hoe belangrijk het maandelijks wassen van je E-Ride, E-Bike of E-Fatbike is, hiermee voorkom je dat zand zijn weg vind naar de sealtjes in de motor en voorkom je dat er ruimte ontstaat voor vocht om blijvende schade aan te brengen.

Wist je trouwens dat onze Astonic Riders gemiddeld 2000 kilometer per seizoen wegtrrappen en er inmiddels verschillende Astonic's rondrijden met 17.000 kilometer op de teller.

E FATBIKE onderdelen kopen

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe E-ride

modellen.

Contact

Wij zijn maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 18:00 uur. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook.

info@astonic-rides.nl +31 (0)183 201 043
Beste E-Fatbike van Nederlandse bodem

Wat kunnen we voor je betekenen?

Heb je een vraag over onze e-Rides, over je bestelling of heb je speciale wensen voor jouw Astonic E-ride?