11 juli  2023

E-Fatbike goed onderhouden

E Fatbike veilig snel en straat legaal

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk van je Fatbike genieten! Omdat je een fatbike veel meer gebruikt en deze meer componenten heeft die wat aandacht nodig hebben, hier tips om je Fatbike in top conditie te houden.

Fatbike motor 

In de motor van je E-Fatbike bevinden zich tandwielen daartussen is olie geplaatst om de tandwielen soepel te laten lopen. Bij veelvuldig gebruik wordt de aanwezigheid van de olie wat lager en moet deze bijgevuld worden. Hiervoor moet de motor geopend worden en als wij dit proces uitvoeren maken we direct de motor vanbinnen schoon.

Maakt je motor wat meer geluid als je gewend bent, wacht dan niet te lang maar laat je motor schoonmaken en voorzien van nieuwe olie. Wacht je te lang met het uitvoeren van dit onderhoud dan slijten de tandwielen veel sneller en zou je motor bij te lang doorrijden blijvende schade oplopen die helaas niet altijd te verhelpen is.

Fatbike accu

Het is belangrijk je accu maandelijks van je Fatbike af te halen. Eventueel aanwezig zand, vuil en vocht verwijder je van de accu, houder en de contactpunten. Verwijder je het opgehoopte zand niet dan blijft er vocht staan in de houder, in combinatie met de elektrischiteit zorgt dit voor corrosie die zich vele malen sneller ontwikkeld als normaal. Reinig je de accu houder niet voldoende dan beschadigen de contactpunten, ons advies is de contactpunten maandelijks te reinigen en met perslucht af te blazen.

Fatbike schroeven controleren en aandraaien

Het controleren van je schroeven op je fatbike is erg belangrijk. Als je vaak met je fatbike op klinkers en off road rijdt, kunnen schroeven los trillen. Dit kan leiden tot het losraken van onderdelen. Om ervoor te zorgen dat je fatbike optimaal blijft presteren, is het daarom aan te raden om de schroeven regelmatig te controleren en waar nodig vast te draaien. Hoe vaak je de schroeven moet controleren hangt af van je rijgedrag en het terrein waar je meestal rijdt. Als je meestal op klinkers rijdt en niet vaak met je fatbike off road gaat, is het voldoende om de schroeven elke maand te inspecteren en eventueel vast te draaien. Ga je echter regelmatig off road of ben je van plan om een lange afstand over onverhard terrein af te leggen, dan is het aan te raden de schroeven voor elke tocht te controleren en waar nodig vast te draaien. Door regelmatig je schroeven te controleren en waar nodig vast te draaien, kan je ervoor zorgen dat je fatbike in goede staat blijft en optimaal blijft presteren.

Fatbike wassen

Het wassen van je elektrische fatbike is extreem belangrijk. Het regelmatig wassen van je Fatbike zorgt ervoor dat zowel de onderdelen als het frame in goede staat blijven. Het is belangrijk om de fiets regelmatig te wassen, omdat vuil, modder en stof kan leiden tot corrosie en schade aan het frame en de onderdelen. Omdat een Fatbike brede banden heeft nemen deze nog meer vuil mee omhoog als bij een normale e bike, nog meer reden om hem wat vaker te wassen! 

Het beste is om je fatbike met de hand te wassen met lauw water en een milde zeep. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor het frame en de onderdelen. Gebruik een zachte borstel of een spons om het vuil en stof van het frame en de onderdelen te verwijderen. Zorg ervoor dat je de fiets grondig wast, met name de kettingschakel. Het is aan te raden om je elektrische fatbike minimaal één keer per maand te wassen. Als je fiets vaak buiten staat en regelmatig wordt blootgesteld aan modder en vuil, is het aan te raden om de fiets vaker te wassen. Als je de fiets regelmatig wast, zal dit helpen om het frame en de onderdelen in goede staat te houden.

Ketting van je Fatbike onderhouden

Het reinigen en vetten van de ketting van je fatbike is een belangrijke taak om je fiets in goede staat te houden. Het is belangrijk om je ketting regelmatig te onderhouden, ongeveer eens per maand, om slijtage en schade aan de ketting te voorkomen. Om de ketting te reinigen, moet je het eerst zo goed mogelijk afspoelen met warm water, waarbij je de ketting gedurende enkele minuten langs een zachte borstel of een stuk doek beweegt. Vervolgens kun je het kettingvet aanbrengen. Breng een kleine hoeveelheid vet aan op de schakels en het tandwiel, waarbij je ervoor zorgt dat het vet in de schakel gaat. Draai de ketting en werk het vet verder in, waarbij je ervoor zorgt dat je alle schakels goed vet. Tot slot kun je de ketting reinigen met een schone doek. Breng een kleine hoeveelheid olie aan op de doek en wrijf voorzichtig over de ketting, waarbij je de schakels goed in de olie zet. Het regelmatig onderhouden van je ketting is belangrijk om je fiets in goede staat te houden, omdat een goed onderhouden ketting minder kans heeft op mechanische problemen.

Ook de juiste spanning van een fatbike ketting is een belangrijke factor om je fiets in optimale conditie te houden. Een te strakke ketting kan leiden tot schade aan de ketting en het frame, terwijl een te losse ketting kan leiden tot een lagere prestatie en meer slijtage. Het is daarom belangrijk dat de spanning van de ketting altijd juist is. Een fietsenmaker kan de spanning van je ketting heel simpel stellen, wil jezelf advies over het stellen van je ketting, stuur ons een mailtje voor advies!

remmen onderhouden van je  Fatbike

Voor het onderhouden van de hydraulische remmen op je fatbike is het belangrijk dat je af en toe controleert of alle onderdelen goed werken. Controleer bijvoorbeeld of de remvloeistof op de juiste hoeveelheid staat, kan je je rem tot het stuur inknijpen dan is het oliepijll in je remmen te laag. Ook is het belangrijk om de remblokjes te inspecteren en te controleren of ze nog genoeg remmend vermogen hebben. Als je de remblokken vervangt, is het belangrijk dat je de remblokken altijd van dezelfde kwaliteit vervangt. Om te voorkomen dat je remmen meer geluid maken dan nodig, is het belangrijk dat je de remblokjes goed afstelt. Zorg er ook voor dat de remblokken goed schoon zijn en dat er geen vet op de blokjes en schijven beland. Een goede manier om de schijven en blokjes schoon te maken, is door ze af te vegen met een doek en remreiniger.

Onderhoud uitvoeren aan je E-Fatbike

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe E-ride

modellen.

Contact

Wij zijn maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 18:00 uur. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook.

info@astonic-rides.nl +31 (0)183 201 043
Beste E-Fatbike van Nederlandse bodem

Wat kunnen we voor je betekenen?

Heb je een vraag over onze e-Rides, over je bestelling of heb je speciale wensen voor jouw Astonic E-ride?