13 Maart 2023

Elektrische fatbikes, welke zijn legaal en welke niet?

Elektrische fatbikes zijn in het straatbeeld een opvallende verschijning. Ze hebben namelijk een stevig frame en zeer dikke banden. Sommige modellen gaan bovendien erg rap. Mag dat eigenlijk wel zomaar? Omdat wij merken dat er nog steeds veel onduidelijkheid bestaat en mensen verkeerde voorlichting ontvangen bij het aanschaffen van een elktrische fatbike, nogmaals een uitgebreid artikel over wet en regelgeving van deze machtige tweewieler.

Wat is een fatbike?

Van origine zijn fatbikes bedoeld voor fietsritten op een ruw terrein, zoals ondergronden met modder, zand en sneeuw. De banden zijn veelal zo’n tien centimeter breed en kennen een behoorlijke profieldiepte. Hierdoor ervaart de bestuurder veel grip. Ze rijden bovendien moeiteloos over forse obstakels zoals boomwortels en stenen heen. Een fatbike is een fiets die zowel op verharde als off road paden goed zijn weg vindt . Veel modellen doen ook wel denken aan een brommer of motor.

Vanwege de stabiele wegligging en het stoere uiterlijk rijden veel mensen tegenwoordig in het reguliere verkeer op een fatbike. In bijna alle gevallen is dat een elektrische fatbike. Meestal bevindt zich in de schuine framebuis een accu. Dankzij de aanwezige elektromotor ontwikkelt de bestuurder eenvoudig een hoge snelheid. Vanwege een behoorlijke bandenweerstand op het wegdek maakt het vervoersmiddel relatief veel geluid. Je hoort een fatbike daarom vaak al van een afstandje aankomen.

Comfortabele zitpositie
De elektrische fatbike en mountainbike hebben uiterlijke overeenkomsten. Toch is de zitpositie vaak heel anders. Bij een mountainbike buig je namelijk voorover, terwijl je met de meeste fatbikes rechtop zit. Hierdoor fiets je heel comfortabel en cruise je met groot gemak extreme kilometres weg. Dit gaat zo gemakkelijk dat veel van onze klanten de auto laten staan en de Fatbike verkiezen als dagelijks vervoersmiddel! 

Niet-goedgekeurde fatbikes

Wil je een elektrische fatbike kopen? Let dan goed op welk exemplaar je aanschaft. Lang niet elk model is namelijk toegestaan. Dit geld overigens ook voor de gangbare E-bike, ook hier zijn veel exemplare verkrijgbaar die officieel niet op de openbare weg gebruikt mogen worden. Deze behalen een hogere snelheid dan 25 kilometer per uur en/of een groter vermogen dan 250 watt. Helaas zijn alle ogen gericht op de E-Fatbikes en worden de reguliere E-bikes vergeten of knijpen we daar een oogje toe. Dergelijke tweewielers vereisen een zogeheten typegoedkeuring. In Nederland geeft de RDW deze Europees erkende typegoedkeuring uit.

Wel of geen typegoedkeuring?
Kan de elektrische fatbike niet harder dan 25 kilometer per uur en bedraagt het vermogen van de elektromotor maximaal 250 watt? Dan mag deze e-bike sowieso op de openbare weg. Snellere en krachtigere fatbikes mogen zonder typegoedkeuring niet worden verkocht. Ze zijn op de openbare weg verboden en je bent niet verzekerd mocht je bij een ongeval betrokken raken.

Rijd niet onverzekerd rond

Veel mensen rijden (onbewust) op een niet-goedgekeurde fatbike. Deze snelle e-bikes zijn dan ook nog altijd volop verkrijgbaar. Vanwege de hogere snelheid zijn ze voor gebruik op een fietspad onveilig. De bestuurder van een niet-goedgekeurde fatbike is in overtreding en riskeert een boete van de politie. Je bent als bestuurder ook nog eens onverzekerd. Raak je onverhoopt betrokken bij een verkeersongeval, dan heeft dat mogelijk grote financiële gevolgen. Zeker in geval van letselschade. Als jij namelijk aansprakelijk bent, keert je verzekeraar mogelijk niet uit. Laat een niet-goedgekeurde fatbike daarom altijd staan.

Fatbikes met meer vermogen als 250 watt begrensd op 25 kilometer zijn niet toegestaan!

Natuurlijk zou er wat ons betreft eens goed naar de wetgeving gekeken kunnen worden, het hebben van meer vermogen betekent dat je grote zware lading kan meenemen. Wens je de auto te vervangen voor een elektrische Fatbike dan zou het mogen rijden met meer vermogen maar wel met een maximale snelheid van 25 km per uur ideaal zijn voor wekelijkse boodschappen. 

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe E-ride

modellen.

Contact

Wij zijn maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 18:00 uur. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook.

info@astonic-rides.nl +31 (0)183 201 043
Eigenaren op hun handgemaakte Custom fatbike

Wat kunnen we voor je betekenen?

Heb je een vraag over onze e-Rides, over je bestelling of heb je speciale wensen voor jouw Astonic E-ride?