9 november  2022
Opgevoerde Fatbike 
Fatbike in opspraak

Natuurlijk is het ons niet ontgaan, de fatbike krijgt veel negatieve publiciteit op het moment. Is het echt zo makkelijk een fatbike op te voeren en gaat de gemiddelde fatbike echt zo snel? Door alle recente ophef is het wat ons betreft tijd een artikel te wijden aan dit topic! Daarnaast vind je onder dit artikel een link naar een nieuwsitem over wet- en regelgeving, zodat je goed geïnformeerd op zoek kunt naar jouw veilige fatbike.

Fatbikes ontgrendelen met een app

Ja het klopt, ook naar onze mening zijn er merken fatbikes op de weg die zo makkelijk te ontgrendelen zijn dat het kinderspel is. Vergrendeld rijden de fatbikes 25 km per uur. Ontgrendel je ze doormiddel van een makkelijk te verkrijgen app, kun je de Fatbike in een off road modus zetten. De fatbike behaalt dan met gemak een snelheid van 45 km per uur. Dit is natuurlijk een bizar hoge snelheid en de fatbikes die in de off road modus een snelheid van 45 km behalen zijn dan ook niet straatlegaal, zij zijn namelijk voorzien van een krachtige motor die vele malen meer vermogen bezit dan de toegestane 250 watt. Zelfs begrensd op 25 km per uur zijn deze fatbikes niet toegestaan op de openbare weg en mocht je bij een ongeval betrokken raken, dan kun je flink in de problemen komen wat betreft aansprakelijkheid.

Fatbike niet makkelijk op te voeren

Er zijn dus fatbikes op de markt die eenvoudig op te voeren zijn. Natuurlijk zijn er ook andere, waarbij het verwijderen van de begrenzer niet zo makkelijk gaat. Deze fatbikes zijn digitaal begrensd op 25 km per uur, net als vele andere reguliere e-bikes op de weg. Natuurlijk zijn ook deze fietsen te ontgrendelen (op te voeren), maar dit gaat niet zo gemakkelijk als in eerder genoemd voorbeeld. Deze fatbikes hebben een legale 250watt-motor. Als de begrenzer verwijderd zou worden, behalen deze een maximale snelheid van ongeveer 30 km per uur. Dat is niet meer dan de gemiddelde e-bike die je onderweg ziet. Vele van de welbekende elektrische fietsmerken gaan zelfs nog wat harder.

Jeugd op snelle fatbikes

De combinatie "jeugdige gebruikers" en "hoge snelheid" zorgt natuurlijk voor gevaarlijke situaties. We leven in een wereld waarin de jeugd al fietsend met hun neus "in de telefoon zit" en vaak ook nog oordopjes draagt. Dit is natuurlijk uitermate gevaarlijk: zij zijn afgesloten voor de buitenwereld, ze zien niet wat er om hen heen gebeurt, en geluid komt niet meer binnen. Wanneer de fatbike dan ook nog eens opgevoerd is, dan leidt dit al snel tot levensgevaarlijke situaties. 

Voorlichting over snelle fatbike

Om ons heen zien we dat er vaak verkeerde voorlichting wordt gegeven over de straatlegaalheid van fatbikes. Mensen schaffen een fatbike aan met het idee dat deze gebruikt mag worden op de openbare weg zolang deze begrensd is op 25 km per uur.  Hoewel ook wij fatbikes aanbieden met meer vermogen dan wettelijk toegestaan, gaat de verkoop van deze modellen altijd gepaard met een duidelijke voorlichting over Nederlandse wet- en regelgeving. Onze klanten zijn op de hoogte van wat wel en niet mag en ze zijn zich bewust van de risico's bij gebruik op de openbare weg.

Astonic Fatbikes met meer vermogen

Bij Astonic bieden wij ook fatbikes aan die niet toegestaan zijn op de openbare weg. Wel mag je deze fatbikes gebruiken op eigen terrein, op crossbanen en tijdens wedstrijden op de daarvoor aangewezen plekken. Ook ben je met deze fatbike in staat grote zware ladingen te verplaatsen, wat erg handig is tijdens evenementen en verplaatsing op groter eigen terrein. Bij deze modellen staat duidelijk aangegeven dat deze niet straatlegaal zijn en dat ze enkel voor gebruik op eigen terrein bedoeld zijn.


Nederlandse wet- en regelgeving

Klik hier voor een uitgebreide uitleg over wat wel en niet is toegestaan op de openbare weg.

E-fatbike Custom made

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe E-ride

modellen.

Contact

Wij zijn maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 18:00 uur. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook.

info@astonic-rides.nl +31 (0)183 201 043
Beste E-Fatbike van Nederlandse bodem

Wat kunnen we voor je betekenen?

Heb je een vraag over onze e-Rides, over je bestelling of heb je speciale wensen voor jouw Astonic E-ride?