22 augustus 2022

Wetgeving en regels voor elektrische fatbikes

De elektrische fatbike en wetgeving

De laatste jaren is de elektrische fatbike bezig aan een flinke opmars. Vele mensen hebben de voordelen van een e-fatbike ingezien. Zo ben je supersnel van A naar B en is een elektrische fatbike hartstikke comfortabel en leuk, je hebt altijd een zetje in de rug, alsof je altijd wind mee hebt. Maar er bestaan ook veel vragen over e-fatbikes. Heb ik een rijbewijs nodig om erop te rijden? Bestaat er überhaupt wetgeving rondom elektrische fatbikes?

Bij Astonic informeren we klanten uitgebreid over de wetgeving in Nederland, zodat iedereen het juiste model kiest bij aanschaf van een fatbike.

Algemene regels, dus ook voor gewone fiets

Niet alleen voor de e-fatbike is er wetgeving, ook voor normale fietsen bestaan veel regels. Zo is het verplicht om een wit (of geel) voorlicht te hebben op je fiets en een rood achterlicht. Deze mogen overigens niet knipperen! Verder mag je niet fietsen als je te veel alcohol hebt gedronken. Vanaf een promillage van 0,54 ben je strafbaar bezig. Ga je toch (te) beschonken achter het stuur zitten, riskeer je een boete. Nog een regel: geen telefoon of iPod of iets dergelijks in de handen tijdens het fietsen. Ben je toch aan het Whatsappen of bellen op de fiets? Dan riskeer je uiteraard een boete. Hierop zou wat ons betreft strenger gecontroleerd mogen worden, want zeker op een snelle e-bike is het bedienen van je smartphone erg gevaarlijk!

Wetgeving elektrische fiets

Bijna elke Nederlander weet wel ongeveer wat geoorloofd is op een normale fiets, maar over de elektrische fatbike bestaan meer vraagtekens. Om te beginnen, heb je geen rijbewijs nodig voor een elektrische fatbike, hoef je niet verplicht een helm te dragen en hoeft de e-bike ook geen kenteken te hebben. Daarnaast geldt er geen minimumleeftijd of wettelijk verplichte WA-verzekering bij het bezit van een elektrische fatbike.
Maar let op:

  • een elektrische fatbike mag niet harder rijden dan 25 kilometer per uur
  • je moet meetrappen om vooruit te komen (het plaatsen van een gashendel / throttle is niet toegestaan)
  • de fietsmotor heeft een vermogen van maximaal 250 watt (ook een zwaardere motor die begrensd is, is dus niet toegestaan)

Fatbikes met meer vermogen dan 250 watt

Bij Astonic komen we regelmatig mensen tegen die denken dat ze op een legale fiets of fatbike zitten, maar feitelijk is dat niet het geval. Ook bij Astonic bieden wij fietsen aan met meer vermogen dan 250 watt, maar we vertellen er wel bij dat deze motoren strikt genomen te sterk zijn volgens huidige Nederlandse wetgeving. De wet is zeer duidelijk: meer vermogen dan 250 watt is niet toegestaan op de openbare weg, ook niet als de snelheid begrensd is tot 25 km/u. Op dit vlak zien we dat mensen vaak verkeerde informatie ontvangen en het idee hebben een fiets te rijden die 100% legaal is. In de meeste gevallen komen deze mensen niet in de problemen, omdat er een soort gedoogbeleid is op dit moment en er te weinig wordt gehandhaafd.

Nu kun je je afvragen waarom wij bij Astonic zo veel waarde hechten aan de volledige voorlichting, als er door politie nog weinig gehandhaafd wordt. Nou, het krijgen van een bekeuring is wellicht verwaarloosbaar, maar mocht je ooit bij een ongeluk betrokken raken dan kan de situatie vervelender aflopen. Bij letselschade na een ongeval gaat de verzekeringsmaatschappij uitgebreid kijken naar je elektrische fiets, en als de motor krachtiger is dan 250 watt, ben je niet verzekerd. Jij bent dan schuldig en als de andere partij lichamelijk letsel heeft opgelopen, dan stelt diens verzekering jou persoonlijk aansprakelijk en loop je het risico deze zelf te moeten betalen.

De visie van Astonic 

Wat ons betreft is de wetgeving in Nederland zeer achterhaald en ook betuttelend. Wij zien dat de e-fatbike een prima vervanging van de auto kan zijn, zeker als ze beschikken over wat meer vermogen. Met het oog op CO2-uitstoot zou het wijzigen van de wetgeving een flinke meerwaarde hebben. Natuurlijk zou iedereen zich aan de maximale snelheid moeten houden, dat is bij auto’s immers ook het geval! Je mag met een Ferrari op de openbare weg rijden, maar je moet je wel aan de maximaal toegestane snelheid houden. Dit zou bij de elektrische fietsen ook zo moeten zijn! Met wat meer vermogen (en een kleine aanhanger) kun je met de fatbike dan makkelijk de wekelijkse boodschappen doen, of met de fatbike naar klussen gaan waar gereedschap voor nodig is!

Handgemaakte E FATBIKE uit Nederland

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe E-ride

modellen.

Contact

Wij zijn maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 18:00 uur. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook.

info@astonic-rides.nl +31 (0)183 201 043
Beste E-Fatbike van Nederlandse bodem

Wat kunnen we voor je betekenen?

Heb je een vraag over onze e-Rides, over je bestelling of heb je speciale wensen voor jouw Astonic E-ride?