3 oktober 2022

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een Fatbike?

E-Fatbike voor gebruik op de openbare weg

Wat is een elektrische fatbike?

Een elektrische fatbike is een fiets met dikke banden voorzien met een elektromotor. Bij Astonic zijn alle fatbikes voorzien van een achternaaf motor. De fatbike wordt door de elektromotor en spierkracht aangedreven, doordat het vermogen in het achterwiel zit kan je zelf goed instellen hoeveel spierkracht je zelf wilt leveren. De achternaaf motor biedt ook als optie om geheel onbelast te fietsen, wat zeker fijn is als je wat ouder bent of lichamelijk minder kracht bezit.  Deze motor op onze fatbikes zorgt ervoor dat fietsen veel minder energie kost en aangenamer wordt. E-fatbikes zijn daarom erg geschikt voor het afleggen van grote afstanden. Beschik je lichamelijk over minder kracht of stabiliteit, ook dan is het afleggen van grote afstanden goed te doen op een e-Fatbike.

Wat zijn de kenmerken van een e-fatbike?

De e-fatbike dankt zijn naam aan zijn stoere en robuuste uitstraling. De E-Fatbike beschikt over brede en dikke banden vaak voorzien van een dikker profiel, de fatbikes van Astonic zijn geheel gemaakt van een robuust aluminium frame, heel wat anders als de normale elektrische fiets die we allemaal kennen. De brede banden zorgen voor een sterke grip, betere wegligging en geven onze fatbike een stoere uitstraling. De fatbike is daardoor geschikt voor off road en uitdagende terreinen. Je kunt er eenvoudig door modder, zand en sneeuw mee fietsen. De banden en luchtgeveerde voorvork maken het rijden op een e-fatbike erg comfortabel. Omdat de banden dikker en breder zijn, verslijten ze ook minder snel. De elektrische fatbike is uiteraard ook geschikt voor verharde wegen en is daarmee het ideale vervoermiddel voor woon-werkverkeer. Of voor uitstapjes met het hele gezin.

Heb je een rijbewijs nodig voor een e-fatbike?

Nee, voor het rijden op een e-fatbike heb je geen rijbewijs nodig. E-fatbikes bereiken een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. Dit is de maximale toegestane snelheid voor het rijden zonder helm. Haal je een hogere snelheid met je e-bike? Dan gelden de regels van een speed pedelec of mag je deze enkel gebruiken op eigen terrein.

Heb ik een helm nodig voor een e-fatbike?

Nee, ondanks de maximale snelheid van 25 kilometer per uur, geldt er geen helmplicht voor een elektrische fatbike. Je mag natuurlijk wel een helm dragen op je e-fatbike zeker als je met kinderen op je Fatbike stapt is een helm met het oog op veiligheid sterk aan te raden.

Moet ik mijn e-fatbike verzekeren?

Nee. Je hoeft je e-fatbike niet te verzekeren. Een kentekenplaat en WA-verzekering zijn niet verplicht. Wel is het slim om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarmee bescherm je jezelf tegen eventuele schade aan een ander. Ook is het afsluiten van een verzekering tegen diefstal zeer verstandig, Fatbikes zijn erg in trek en mocht je Fatbike gestolen worden is het fijn als deze verzekerd is tegen diefstal.

Waarom zou ik een elektrische fatbike kopen?

Het antwoord hierop is simpel: vanwege het comfort. Een e-fatbike heeft door zijn brede banden een fijne wegligging en is makkelijk op meerdere soorten wegen te gebruiken. Zo heb je door de brede banden minder last van hobbels en andere obstakels op de weg. Daarnaast heb je, door de stevige zithouding meer grip op de weg, minder spierkracht nodig om in beweging te blijven. Verharde en onverharde wegen of slechte weersomstandigheden vormen geen uitdaging voor een elektrische fatbike. Deze voordelen zijn redenen waarom personen een elektrische fatbike kopen.

Een ander groot bijkomend voordeel is dat je met een Fatbike niet meer hoeft op en af te stappen voor het stoplicht maar gewoon je voeten op de grond zet. Veel stabieler dus als een gewone elektrische fiets, wij hebben gemerkt dat onze oudere klanten dit als een zeer groot pluspunt ervaren, zij voelen zich vele malen veiliger op een Fatbike en stappen weer vaker op de fiets.

Kan ik een elektrische fatbike opvoeren?

Dit kan wel maar is niet toegestaan, net als bij scooters is het niet toegestaan om op de openbare weg op een elektrische fatbike te fietsen die te hard gaat. De trapondersteuning van je elektrische fiets moet beperkt blijven tot de maximale toegestane snelheid van 25 kilometer per uur. Opgevoerde elektrische fatbikes mogen dan ook alleen op privé-terreinen worden gebruikt. Wees voorzichtig met je elektrische fatbike indien je er toch voor kiest om hem op te voeren! In het geval van letselschade kan deze keuze je duur komen te staan!

Heeft de elektrische fatbike een gashendel?

Nee, standaard zit er géén gashandel op een e-fatbike. Echter is het soms toegestaan om gebruik te maken van een gashendel. Een gashendel mag je ondersteuning geven tot maximaal 5 kilometer per uur. Het voordeel hiervan is dat je gemakkelijker start. Behaal je met de gashendel een hogere snelheid? Dan mag je met je e-fatbike niet op de openbare weg rijden. De e-fatbike wordt dan als een brommer gezien. Omdat je geen kentekenplaat en WA-verzekering hebt, mag je wettelijk gezien de openbare weg niet op.

  Waar let ik op bij de aanschaf van een Fatbike

  • De actieradius van je elektrische fatbike

  Het is belangrijk dat je elektrische fatbike aan je behoeftes voldoet. Kijk daarom goed naar de actieradius van de accu. Is de actieradius van de accu van je e-fatbike klein, dan kun je overwegen om een tweede accu te kopen. Het voordeel hiervan is dat je altijd een geladen accu tot je beschikking hebt en je op ieder moment met je e-fatbike kunt fietsen. Wij zien veel Fatbikes voorbij komen waarvan de prijs lager lijkt, helaas worden die dan vaak geleverd met een kleine accu en je range is dan enorm beperkt, zonde want wij weten zeker dat je veel kilometers af wilt leggen op je Fatbike.

  •  De cellen in de accu van je e-fatbike

  De kwaliteit van cellen die in de accu worden geplaatst verschillen enorm van kwaliteit. Vraag dus voor aanschaf van een Fatbike altijd of ze weten welke cellen er in de accu van de fatbike zijn geplaatst, de cellen zijn erg belangrijk voor de levensduur van je accu. Ga je een e-fatbike kopen? Let hier dan extra op. Laad je accu regelmatig - volgens de toepasselijke instructies - op; ook als je de elektrische fatbike een lange tijd niet (hebt) gebruikt. En bewaar de accu nooit leeg maar het liefst half vol.

  • Draagkracht van je elektrische fatbike

  Een elektrische fatbike is het ideale vervoermiddel rondom de stad.  Stap samen op de fatbike of ga er boodschappen mee doen. Let dan op het maximale gewicht dat je e-fatbike kan dragen. De elektromotor kan bijvoorbeeld onvoldoende kracht bieden. Koop je een fatbike met een meerpersoonszadel? Let hier dan extra op.

  •  Motor van een elektrische fatbike

  Het vermogen van de motor van een elektrische fatbike is een belangrijk aandachtspunt. Zorg dat het vermogen van de elektromotor op het wettelijke maximum netto vermogen van 250 watt blijft. Zo voorkom je dat je e-fatbike in beslag wordt genomen en een hoge boete, én waarborg je de veiligheid van jezelf en medeweggebruikers.

  •  Elektrische fatbike met veringen

  Fatbikes maken het fietsen op verschillende ondergronden gemakkelijker. Wil je fijner fietsen en meer comfort op je e-fatbike? Koop dan een elektrische fatbike met vering. Je fietst namelijk veel comfortabeler. Zo voel je nauwelijks kuiltjes, drempels of stenen op de weg. Een elektrische fatbike met vering zorgt voor een fijne fietservaring.

  •  Onderhoud van je elektrische fatbike

  Iedere fiets, dus ook een elektrische fatbike, heeft onderhoud nodig. Kijk daarom goed naar de onderhoudswijzer van je fatbike en je accu. Let hier goed op, zodat je slijtage en gevaarlijke situaties bij je elektrische fatbike kunt voorkomen. Je kunt ervoor kiezen om het onderhoud zelf uit te voeren, of het aan een professional uit te besteden. Mocht je een Fatbike bij Astonic aanschaffen krijg je de eerste beurt erbij en betaal je enkel de voorrijkosten.

  •  Aantal personen dat op een elektrische fatbike kan zitten

  Ga je alleen fietsen? Of neem je iemand mee voor een ritje? Let bij het kopen van een e-fatbike op het aantal personen die comfortabel op de fiets kunnen zitten. Ook is het belangrijk te kijken of er goedgekeurde kinderzitjes op de fatbike passen zodat je de kinderen veilig mee kan nemen.

  •  Accessoires elektrische fatbike

  Kijk ook zeker naar de gebruiksfuncties van je elektrische fatbike. Wil je bijvoorbeeld boodschappen doen of je (werk-/school)tas opbergen? Kijk dan of er voldoende accessoires beschikbaar zijn voor je elektrische fiets. Als dat zo is, toets deze accessoires dan ook op draagkracht en comfort. Zo stem je je elektrische fatbike precies af op jouw persoonlijke wensen.

  kwaliteits fiets van nederlandse bodem die fietservaring transformeert

  Volg ons

  Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe E-ride

  modellen.

  Contact

  Wij zijn maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 18:00 uur. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook.

  info@astonic-rides.nl +31 (0)183 201 043
  Beste E-Fatbike van Nederlandse bodem

  Wat kunnen we voor je betekenen?

  Heb je een vraag over onze e-Rides, over je bestelling of heb je speciale wensen voor jouw Astonic E-ride?