31 Oktober 2022

Veilige Fatbike kopen

Fatbikes van slechte kwaliteit 

Nadat in een ver verleden de eerste elektrische fietsen door met name de senioren van Nederland werden omarmd, hebben ook jongeren, volwassenen en gezinnen inmiddels de weg naar de e-bike ontdekt. Maar dan wel met een eigen stijl: de fatbike. Ziet er superleuk uit, rijdt lekker comfortabel en er zijn er veel te vinden die flink goedkoper worden aangeboden dan een reguliere e-bike. Maar wat betreft kwaliteit en veiligheid zijn er veel Fatbikes op de markt die extreem onveilig en van slechte kwaliteit zijn. Levensgevaarlijk wat ons betreft!

Fatbikes met goedkope onderdelen

Omdat er weinig fietsenmakers zijn die onderhoud aan Fatbikes zien zitten en beschikken over het juiste gereedschap en vervangende onderdelen komen er bij ons in de werkplaats veel Fatbikes van andere merken over de vloer.  Bij veel Fatbikes schrikken wij van de lage kwaliteit van onderdelen en materialen. Vooral van de zeer goedkope modellen die op veelal Chinese websites worden aangeboden, is de kwaliteit zachtst gezegd te betreuren en deze Fatbikes zijn zeer onveilig. 

Wij schrikken van de lage kwaliteit van sommige gebruikte onderdelen. De fatbikes die wij inmiddels voorbij hebben zien komen, zijn bijna zonder uitzondering voorzien van heel goedkoop schakelmateriaal, goedkope accu’s en een goedkope motor. Zelfs ketting en tandwielen zijn vaak van het allergoedkoopste materiaal en dat geldt ook voor de vaak aanwezige kabelremmen. Ook zijn vervangende onderdelen niet te krijgen dit is op termijn niet gunstig voor de portemonnee, maar is ook nog eens gevaarlijk. Op goed werkende remmen moet je kunnen rekenen en met een accu van twijfelachtige achtergrond loop je meer gevaar op accubrand.

Waar koop ik een goede Fatbike?

Het aanbod goede fatbikes is nog beperkt. Toch zijn er inmiddels wel wat goede merken te vinden. Wij raden aan niet zomaar zelf een fiets via internet te bestellen, maar bij de grote merken te zoeken naar iets moois. Let daarbij op of er gebruik is gemaakt van goede onderdelen. De meeste fatbikes zijn voorzien van een achterwielmotor, maar soms is er een middenmotor gemonteerd. Bij Astonic kun je kiezen uit deze beide motoren. Natuurlijk geven wij ook graag advies over andere goede merken Fatbikes die ook goede onderdelen gebruiken. Wij zijn immers niet het enige goede merk dat op de Nederlandse markt opereert. Ga je op zoek naar een Fatbike dan zouden wij aanbevelen om een testrit te maken op drie verschillende merken. Wil je advies over de merken die wij zouden aanbevelen mag je natuurlijk contact met ons opnemen. Wij adviseren graag over veilige fatbikes.

Welke onderdelen op een Fatbike?

Ga je op pad om een fatbike aan te schaffen dan hebben we hier wat tips bij het maken van de proefrit.

Remmen: Wij zijn van mening dat kabelremmen NIET thuis horen op een Fatbike. Op een Fatbike horen wat ons betreft volledig hydraulische schijfremmen geplaatst te zijn. Deze remmen zorgen voor een extreem goede remkracht waardoor je direct tot stilstand komt mocht dit nodig zijn. 

Accu: hoewel het moeilijk is te achterhalen wat voor cellen er geplaatst zijn in de accu en hoe de accu geproduceerd is, adviseren wij altijd te vragen naar het merk van de gebruikte cellen en/of er zekeringen in de accu zijn geplaatst voor extra beveiliging tijdens laden en gebruik. Mocht de verkopende partij geen of een twijfelachtig antwoord geven dan is dit een indicatie dat de afkomst van de accu twijfelachtig is.

Motor: er zijn een viertal motoren waarvan wij persoonlijk achter de kwaliteit kunnen staan. Schaf je een Fatbike waarbij een van de volgende motoren is gebruikt dan is gekozen voor kwaliteit: Bosch, Shimano, Bafang en Yamaha.

Vermogen: het vermogen van de Fatbike is soms ook moeilijk te achterhalen en vaak worden er Fatbikes als straatlegaal aangeboden die niet toegestaan zijn op de openbare weg. De meeste fatbikes die direct uit het continent China binnenkomen,  zijn niet geschikt voor gebruik op de openbare weg in Nederland. Een Fatbike mag op de openbare weg rijden mits er maximaal 250 watt vermogen in de motor zit en de snelheid niet harder dan 25 km per uur is. Wij zien extreem veel Fatbikes voorbij komen waarbij voorlichting niet juist of onvolledig is. Raakt u betrokken bij een ongeval dan kun je in flinke problemen komen met aansprakelijkheid! Een Fatbike die digitaal begrensd is op 25 km maar meer vermogen heeft dan 250Watt is niet toegestaan op de openbare weg!

Banden: wat betreft de banden zien wij dat veel goedkopere fatbikes voorzien worden van slechte kwaliteit noppenbanden. Noppenbanden zijn niet geschikt voor verharde wegen, door het zachte materiaal waar zij van zijn gemaakt slijten deze ontzettend hard waardoor het profiel in korte tijd volledig is afgesleten en de Fatbike onvoldoende grip heeft op de weg. Wil je toch een ruigere look op je Fatbike heeft Vee tire de E-huntsman band geproduceerd. Een ruige band die ontwikkeld is om zowel op verharde als onverharde weg een uitmuntende levensduur te bieden.

Voorvork: helaas zien wij voorvorken voorbij komen, gemaakt van extreem dun buiswerk, mocht je bij een ongeval betrokken raken buigen deze dunnen buizen direct om of breken zelfs door met alle gevolgen van dien. Een voorvork vangt de meeste klappen op en zou gemaakt moeten zijn van sollide degelijke buizen. Mocht het mogelijk zijn een dopje van de voorvork te verwijderen dan kan je de buisdikkte bekijken. Mocht je een Fatbike aanschaffen met een luchtgeveerde voorvork voorzien met insteldoppen geeft dit vaak aan dat dit een voorvork is van betere kwaliteit. let wel op dat er ook veel voorvorken zijn waarbij dopjes zijn geplaatst zodat het lijkt of hij instelbaar is, laat u niet beetnemen en neem de tijd de kwaliteit goed te bekijken!

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe E-ride

modellen.

Contact

Wij zijn maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 18:00 uur. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook.

info@astonic-rides.nl +31 (0)183 201 043
Beste E-Fatbike van Nederlandse bodem

Wat kunnen we voor je betekenen?

Heb je een vraag over onze e-Rides, over je bestelling of heb je speciale wensen voor jouw Astonic E-ride?