1 Januari 2024

Het belang van ergonomie in E-Fatbikes, E-Rides en E-Bikes

E-Fatbike met perfecte zithouding

De ergonomische uitdagingen van gemiddelde E-Fatbike

In de wereld van elektrische fatbikes lijkt de technologische vooruitgang stil te hebben gestaan, de veel te kleine en eentonige modellen waarbij totaal geen rekening is gehouden met de verschillende behoeften en stijlen van de consument. Een kritisch aspect dat door onze (Aziatische) "collega's" over het hoofd wordt gezien bij de ontwikkeling van deze E-Fatbikes.

Ergonomie speelt een cruciale rol in hoe een fietser interacteert met zijn fiets of it nu een E-Ride, E-Fatbike of E-Bike is en heeft een directe impact op comfort, efficiëntie en uiteindelijk op de gezondheid van de gebruiker. De vaak extreem slechte ergonomie en hoe wij dit anders aanpakken, leg ik uit in dit blog.

Veelvoorkomende Ergonomische Problemen in E-Fatbikes

Zithouding: Veel E-Fatbikes hebben een zithouding die op zijn zachts gezegd niet optimaal is voor lange ritten. Dit kan leiden tot rug- en nekpijn, vooral als de fietser niet correct zit of als het zadel niet goed is afgesteld. Veel hebben een lang zadel en een extreem klein frame. Mensen zitten met een gebolde rug op deze E-Fatbike modellen en de knieën worden veel te ver gebogen en raken vaak bijna het stuur. 

Handgreep en Stuurinrichting: Het stuur is op dit soort modellen te laag en te dichtbij, dit resulteert in ongemak in de schouders, armen en handen. Dit probleem wordt vaak verergerd door het extra gewicht van de E-fatbike, wat meer kracht vereist voor sturen en manoeuvreren.

Pedaalpositie: Onjuiste pedaalpositionering kan leiden tot inefficiënte trappatronen en verhoogde spanning op de knieën en enkels. Dit is vooral merkbaar bij E-fatbikes, waar de pedaalondersteuning de natuurlijke traphouding verandert. Helaas is dit op bijna alle huidige E-Fatbikes het geval.

Fietsgewicht en Balans: E-fatbikes zijn over het algemeen zwaarder dan traditionele fietsen, wat kan leiden tot een onbalans, vooral bij lagere snelheden of tijdens het manoeuvreren in krappe ruimtes. De hoge vermogens die geplaatst zijn in de te kleine (Aziatische) modellen zijn vaak extreem hoog en dit resulteert in hard optrekken en grotere onbalans.

Om de ergonomie van E-Rides aan te pakken, doen wij dit anders:

Persoonlijke Aanpassingen: Fietsen moeten aanpasbaar zijn aan de lichaamsmaten en voorkeuren van individuele gebruikers. Dit omvat verstelbare zadels, sturen en pedalen. En natuurlijk zijn framematen essentieel, Astonic is het enige merk met dikke banden fietsen die framematen bieden. Ben je langer dan heb je een grotere framemaat nodig om comfortabel te kunnen fietsen. 

Geavanceerde Ergonomische Ontwerpen: Wij doen veel onderzoek naar ergonomische ontwerpen, gericht op het verminderen van belasting en het verhogen van comfort, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de kennis uit de avonturen, wieler en mountainbike segment.

Gewichtsverdeling: Een betere gewichtsverdeling in het ontwerp kan helpen de balans te verbeteren en de inspanning voor sturen en balanceren te verminderen.

klantspecifiek: Het informeren van gebruikers over het belang van ergonomie en het bieden van richtlijnen voor het correct instellen van hun E-Ride kan veel voorkomende problemen voorkomen. Het aanpassen geheel aan de wensen van de klant, met bijvoorbeeld een ander zadel of stuur is bij ons de norm. Alleen op deze manier genieten mensen meer van hun Astonic en laten de auto staan.

Toewijding voor ergonomie en comfort

Astonic onderscheidt zich in de wereld van E-Rides met dikke banden door een unieke benadering van ergonomie en comfort. Als enige merk in de industrie biedt Astonic ieder model in twee framematen, waardoor elke gebruiker een fiets kan vinden die perfect bij zijn of haar lichaamsbouw past. Dit maakt een aanzienlijk verschil in rijcomfort en efficiëntie, wat vooral belangrijk is gezien de langere afstanden die vaak met E-Rides worden afgelegd.

Maar onze toewijding gaat verder dan alleen maatvoering; wij zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen en verfijnen van onze E-Rides om een optimale ergonomie te garanderen. Door samen te werken met experts, blijft Astonic ervoor zorgen dat elke rit niet alleen aangenaam en efficiënt is, maar ook bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van de berijder.

Voor deze aanpak zijn invloeden en expertise vanuit de wieler, avonturen en mountainbike wereld essentieel, de kennis wat betreft ergonomie, kwaliteit en comfort zijn onuitputtelijk en van onschatbare waarde voor het maken van modellen met dikkere banden met uitzonderlijk ergonomie. Zo halen wij nog meer mensen uit de auto en op hun Astonic!

E-Fatbike met goede ergonomie en zithouding

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe E-ride

modellen.

Contact

Wij zijn maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 18:00 uur. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook.

info@astonic-rides.nl +31 (0)183 201 043
Beste E-Fatbike van Nederlandse bodem

Wat kunnen we voor je betekenen?

Heb je een vraag over onze e-Rides, over je bestelling of heb je speciale wensen voor jouw Astonic E-ride?