4 juni 2024

Helmplicht op Fatbikes, hoe zit dat nou?

Moet je een helm dragen op een Fatbikes

Komt er een Helmplicht voor fatbikes?

Om een duidelijk antwoord te geven, nee er komt GEEN helmplicht voor fatbikes. Hierbij is het wel belangrijk dat het een fatbike betreft met een maximaal motorvermogen van 250W en een maximale snelheid van 25km/u. Zodra de Fatbike namelijk sneller gaat dat 25km/u of een hoger vermogen dan 250W heeft, valt de fatbike niet meer onder de regelgeving voor E-Bikes maar onder de regelgeving voor (snor) brommer of Speed Pedelec. 

Kan er helmplicht op Fatbikes worden ingevoerd?

Vanuit de overheid is er momenteel niet direct sprake van een toekomstige helmplicht voor fatbikes, dit is ook niet mogelijk aangezien de legale modellen volledig onder de E-Bike vallen. Willen ze helmplicht invoeren dan zou dit voor alle E-Bikes ingevoerd moeten worden omdat de legale fatbikes volledig onder de E-Bike vallen.

Discussie in de media:

In media wordt er weleens gesproken dat dergelijke regels, zoals helmplicht en een minimumleeftijd, speciaal voor fatbikes kunnen komen. Dit is in de realiteit onmogelijk omdat fatbikes fietsen zijn uitgevoerd met dikkere banden en een hip frame. 

Hoe voorkomen we helmplicht op een Fatbike 

Momenteel is er gelukkig geen helmplicht voor fatbikes en deze lijkt er voorlopig ook niet te  komen. Het is wel extreem belangrijk om de huidige wet- en regelgeving te volgen om ongelukken en een toekomstige helmplicht op alle E-Bikes te voorkomen. Zorg er dus voor dat je een fatbike rijdt die aan de wet- en regelgeving van de E-Bike voldoet: 250 watt motorvermogen en 25 Km per uur

Is een Fatbike gevaarlijk zonder Helm

Ook hier is het antwoord een volmondig NEE, een legale Fatbike is niet gevaarklijk! Een fatbike die volledig onder de E-Bike valt is zelfs veiliger en stabieler dan een reguliere E-Bike. Wel is het extreem belangrijk dat je kiest voor een kwalitatief hoogwaardige Fatbike die voorzien is van goed componenten. De voordelige modellen maken vaak gebruik van goedkope onderdelen van lage kwaliteit, ook is het frame vaak van dun materiaal en niet bestand tegen Nederlands weer. GOEDKOOP = DUURKOOP

Natuurlijk is het dragen van een helm zeker voor jonge kinderen en ouderen aan te raden, maar rij je op een Fatbike die volledig onder de E-Bike valt dan is rijden zonder een helm zeker niet gevaarlijker als op een reguliere E-Bike!

Ongekeurde brommers en de gevaren 

Helaas zijn er op dit moment veel modellen die onder de noemer Fatbike op de markt worden gebracht die niks van doen hebben met een E-Bike maar volledig onder de wetgeving van (snor) brommer vallen. Deze levensgevaarlijke modellen beschadigen het imago van de Fatbike en zijn van extreem lage kwaliteit. De modellen zijn voorzien van een gashendel en kunnen snelheden behalen van boven de 40 km per uur. DIT ZIJN GEEN FATBIKES MAAR ONGEKEURDE BROMMERS, op deze modellen is het verplicht een helm te dragen, moet je minimaal 16 jaar zijn en in het bezit van een rijbewijs daarnaast moet er een typegoedkeuring op deze varianten zitten wat niet het geval is. Helaas zijn er inmiddels ontzettend veel van deze ongekeurde brommers op de weg waarop de bestuurder onverzekerd (LETSELSCHADE) rond rijdt en persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld voor alle schade mocht je bij een ongeval betrokken raken!

Sammenvatting

Er komt geen helmplicht voor fatbikes, mits deze een maximaal motorvermogen van 250W en een topsnelheid van 25 km/u hebben. Als een fatbike deze limieten overschrijdt, valt deze onder de regelgeving voor (snor)brommers of Speed Pedelecs. De overheid heeft momenteel geen plannen om een helmplicht specifiek voor fatbikes in te voeren, omdat legale modellen onder de E-Bike categorie vallen. Mediaberichten die speciale regels voor fatbikes suggereren, zijn onrealistisch omdat fatbikes simpelweg fietsen met dikkere banden en een hip frame zijn. Om een toekomstige helmplicht op alle E-Bikes te voorkomen, is het essentieel de huidige wetten te volgen en ervoor te zorgen dat fatbikes aan de E-Bike normen voldoen. Legale fatbikes zijn veilig en stabiel, hoewel het belangrijk is te kiezen voor hoogwaardige modellen. Veel ongekeurde brommers worden onterecht als fatbikes op de markt gebracht, deze zijn gevaarlijk en vereisen helmen, rijbewijzen en typegoedkeuring. Het rijden op deze ongekeurde modellen kan leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid bij ongevallen.

Komt er Helmplicht op Fatbikes? Hoe zit dat precies, wij leggen het uit

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe E-ride

modellen.

Contact

Wij zijn maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 18:00 uur. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook.

info@astonic-rides.nl +31 (0)183 201 043
Beste E-Fatbike van Nederlandse bodem

Wat kunnen we voor je betekenen?

Heb je een vraag over onze e-Rides, over je bestelling of heb je speciale wensen voor jouw Astonic E-ride?