21 november  2022

 Fatbike winterklaar maken

Maak je fatbike klaar voor het najaar

Een elektrische fatbike heeft het in de winter zwaar te verduren. Wij helpen je graag om je fatbike winterklaar te maken, zodat je zo lang mogelijk plezier hebt van je fiets. Ook in de winter.

Regen, sneeuw en pekel zijn niet goed voor je elektrische fatbike. Om na de winter niet een nieuwe fatbike te hoeven kopen, is het extreem belangrijk je fatbike winterklaar te maken voordat het echt koud wordt. Hieronder geven wij je tips zodat je veilig de winter doorkomt en je fatbike ook in de lente nog blij is.

Maak je elektrische fatbike schoon

Als eerste is het belangrijk om je elektrische fatbike goed schoon te maken en te houden. Dit doe je voor de koude winterdagen beginnen. Heb je door de sneeuw of over een pas gestrooide weg gefietst? Maak ook dan je fatbike schoon.

Om roest te voorkomen, is het belangrijk de bewegende delen extra aandacht te geven. Reinig eerst je fietsketting. Druppel hem in met kettingreiniger en laat dit inwerken. Wrijf de ketting dan goed schoon met een katoenen doek. Hierna smeer je hem in met kettingolie voor natte condities. Deze speciale kettingolie is te koop bij fietsenmakers. Controleer vervolgens of alle boutjes en moeren nog vastzitten en vet ze in met vaseline.  

Remmen

Omdat wij gebruik maken van volledig hydraulische remmen loop je geen gevaar dat remmen vast vriezen door vocht in de remkabels. Wel is het belangrijk je remschijven regelmatig schoon te maken, neem ze af met een katoenen doek en remreiniger. Ook je remklauwtjes reinigen doe je op deze manier, hiermee voorkom je overbodig geluid van je hydraulische remmen en blijven ze in de beste conditie.

Frame

Wij adviseren je de accu voor het schoonmaken van je frame te verwijderen, het frame maak je schoon met een lauwwarm sopje van afwasmiddel of autoshampoo. Gebruik voor het schoonmaken geen schuursponsje, hogedrukreiniger of sproeikop met een harde straal. Hiermee spuit je namelijk water in de lagers van je versnellingsnaaf en trapas. Je kunt het beste een afwasborstel of spons gebruiken. Voor moeilijk bereikbare plekken is een oude tandenborstel handig. Maak je fiets vervolgens droog, omdat wij een matte finish op onze fatbikes gebruiken is het belangrijk producten te gebruiken die geschikt zijn voor matte lak.

Pas extra op met water bij gevoelige onderdelen van de e-bike, zoals de accu of het display. Deze onderdelen dien je na je schoonmaakbeurt extra goed droog te maken.

Controleer je fietsverlichting

In de donkere wintermaanden is het belangrijk dat je als fietser goed te zien bent. In het donker en tijdens winterse buien word je namelijk makkelijk over het hoofd gezien. Je kunt jezelf en je fiets op verschillende manieren verlichten.  Standaard leveren wij goede voor- en achterverlichting op onze fatbikes en de trappers zijn voorzien van reflectoren. Daarnaast zou je kunnen overwegen je e-fatbike te voorzien van knipperlichten zodat je ook in de donkere dagen duidelijk richting aan kunt geven.

Check je fietsbanden

Een goed bandenprofiel zorgt voor een stabiele grip op glad wegdek. Verwijder eventuele steentjes uit het profiel en pomp je fatbikebanden op. Met keiharde banden glijd je eerder uit de bocht, dus pomp ze niet te hard op. Met iets zachtere banden is je bandoppervlak op het wegdek groter, waardoor je fietsbanden meer grip hebben. Hou ook rekening met het vermogen van je achterwiel, liggen er veel bladeren in de bocht of heeft het geijzeld. Zet voor de bocht je fatbike in een lage motorondersteuning en stop tijdens het nemen van de bocht met trappen. Eventueel kun je bij de fatbikes van Astonic de motorondersteuning uitschakelen door de remmen een klein stukje in te knijpen, je maakt dan enkel nog gebruik van je eigen trapkracht. Start je met trappen voor je de bocht geheel uit bent, voorkom je op deze manier dat je gaat glijden.

Plan een onderhoudsbeurt

Met onze tips kom je al een heel eind om je fatbike winterklaar te maken. Voor een extra controle kun je een onderhoudsbeurt laten uitvoeren door een ervaren fietsspecialist. Fietsspecialisten kijken met meer ervaring naar bijvoorbeeld je remmen en kunnen controleren of alle instellingen van een e-fatbike nog goed staan. Ben je niet welkom bij je fietsspecialist met je fatbike, wij bieden haal & breng service zodat ook jij gebruik kunt maken van onze expertise.

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe E-ride

modellen.

Contact

Wij zijn maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 18:00 uur. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook.

info@astonic-rides.nl +31 (0)183 201 043
Beste E-Fatbike van Nederlandse bodem

Wat kunnen we voor je betekenen?

Heb je een vraag over onze e-Rides, over je bestelling of heb je speciale wensen voor jouw Astonic E-ride?