20 Februari 2023

Fatbike: de trend van 2023

Beste E-Fatbike van Nederlandse bodem

‘Fatbike’ is een van de meest gezochte zoektermen op Google, daarmee kunnen we gerust zeggen dat deze opvallende fiets de eerste trend van 2023 is in Nederland. Iets wat ons bij Astonic natuurlijk niks verbaast! In dit artikel vind je vijf onderwerpen die je over een fatbike moet weten. Ook kun je onderaan het artikel doorklikken naar een eerder artikel waarin we uitleggen hoe je een fatbike van hoge kwaliteit herkent.

Wat is het verschil tussen een fatbike en een gewone fiets?

De fatbike is oorspronkelijk bedoeld om off-road te fietsen. Kenmerkend zijn de banden en de velgen, die veel breder zijn dan die van een mountainbike. Omdat de banden zo dik zijn hebben het frame, de vork en de wielen een speciaal ontwerp. Omdat je met de brede banden meer grip hebt, zie je de fatbike ook steeds vaker in het stadsverkeer. Daarnaast kom je met de brede banden niet vast te zitten in tramsporen en kun je door het ontwerp van de fatbike met je voeten bij de grond. Op- en afstappen voor een stoplicht is niet meer nodig. Extra stabiliteit dus. Zeker voor ouderen is dit een groot pluspunt!

Wat is het voordeel van de brede banden?

Brede banden hoeven niet keihard opgepomt te worden. Dit geeft een zwevend gevoel en zorgt ervoor dat je comfortabeler over diverse ondergronden kunt rijden. Ook wordt het gewicht van de fiets en de berijder door de brede banden beter en over een grotere oppervlakte verdeeld en dit zorgt er weer voor dat je bij obstakels minder weerstand ervaart. Door de lage druk vormt deze brede band zich makkelijker om de obstakels, waardoor je er gewoon overheen rolt. Hierdoor heb je als bestuurder meer grip en is de fatbike veiliger dan een gewone fiets of mountainbike. Wel moet je er rekening mee houden dat een fatbike ontwikkeld is voor gebruik op diverse ondergronden. Wil je enkel zware off-road parcours rijden, dan adviseren we om een mountainbike aan te schaffen. Een fatbike is ontwikkeld om een beetje van alle werelden in een fiets te stoppen: verharde wegen als een e-bike, een beetje off-road als een mountainbike, en een hoge fun-factor en lekker veel trekkracht om snel uit de startblokken te komen. Geen wonder dat de fatbike wint aan populariteit!

Kan ik ook een elektrische fatbike kopen?

Jazeker! Omdat de fatbike, net als elektrisch fietsen, langzaam maar zeker steeds populairder wordt stijgt ook de vraag naar de elektrische variant van deze veilige superfiets. De meeste modellen van deze zogenaamde e-fatbike zijn hybride. Dat wil zeggen dat je ervoor kunt kiezen om zelf te trappen, zelf te trappen met ondersteuning van de elektrische motor of de motor al het werk kunt laten doen. Daarnaast kun je bij Astonic kiezen voor verschillende sensoren waardoor je kan kiezen hoeveel imput je zelf moet geven bij het fietsen.

Gelden er speciale regels voor een fatbike?

Voor de e-fatbike gelden duidelijke regels. Deze moet namelijk als elektrische fiets gezien kunnen worden. Dit betekent dat een e-fatbike maximaal 25 kilometer per uur mag rijden en dat het motorvermogen niet groter is dan 250 watt. Let op: ook een begrensde motor met meer dan 250 watt is niet toegestaan op de openbare weg!

Ook mag de elektrische fatbike niet voorzien zijn van een gashendel, er moet altijd getrapt worden om gebruik te kunnen maken van motorondersteuning.

Zo lang jouw elektrische fiets met brede banden aan die regels voldoet kun je zonder minimumleeftijd, aparte verzekering, kenteken of rijbewijs op pad. Natuurlijk is het wel raadzaam de fatbike te verzekeren tegen diefstal!

Waarom is de fatbike nu zo populair?

Het hoge fun-gehalte samen met het hoge comfort, de fijne wegligging en hoge stabiliteit maken de fatbike een razend populaire fiets die geschikt is voor jong en oud! De mogelijkheid bij Astonic om je fatbike volledig naar eigen persoonlijke voorkeur te customizen ervaren onze klanten als groot voordeel. Ook bieden wij de mogelijkheid een fatbike geheel naar wens te customizen. 

Daarnaast wordt de fatbike gezien als elektrische fiets, mits deze voldoet aan bovengenoemde regelgeving en hoef je in dat geval geen helm te dragen. Nu de helmplicht voor snorfietsen per 1 januari 2023 is ingevoerd stappen veel snorfietsers die zonder helm willen blijven rijden over op de fatbike.

E-Fatbike beste van Nederland

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe E-ride

modellen.

Contact

Wij zijn maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 18:00 uur. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook.

info@astonic-rides.nl +31 (0)183 201 043
Beste E-Fatbike van Nederlandse bodem

Wat kunnen we voor je betekenen?

Heb je een vraag over onze e-Rides, over je bestelling of heb je speciale wensen voor jouw Astonic E-ride?