9 mei 2022

De belangrijkste fatbikeaccu-termen, simpel uitgelegd 

De belangrijkste fatbikeaccu-termen, zoals Wattuur en Ampère, simpel uitgelegd 

Als je op zoek gaat naar een nieuwe accu, een nieuwe lader of een elektrische fatbike dan kom je al gauw termen tegen die je wellicht niet kent, bijvoorbeeld Watturen, ampère en capaciteit. Hier leggen we uit wat de termen betekenen en waarom ze belangrijk zijn bij het kiezen van een nieuwe fatbike-accu.   

Vermogen van je Fatbike, watt

Watt is een eenheid van vermogen. Bij e-fatbikes betekent het: de energie die de elektromotor verbruikt. Wanneer er over ‘Watt’ gesproken wordt, gaat het dus meestal niet over de accu, maar over de motor. Wattuur daarentegen is wél interessant wanneer het over fatbike-accu’s gaat. 

 Hou er bij een Fatbike rekening mee dat hij door de krachtige motor een hoger verbruik heeft, hij trekt veel krachtiger op en is binnen een paar seconde op de topsnelheid. Dit vraagt meer aan je accu en het verbruik van een Fatbike is aanzienlijk hoger als een gewone E-bike!

Wattuur (Wh)   

De eenheid Wattuur (Wh) geeft aan hoeveel energie de accu kan leveren. Hoe hoger de Wh-waarde, hoe langer je met een elektrische fatbike kunt fietsen. De Watturen worden niet altijd in de productomschrijving van een accu benoemd, maar dit kun je makkelijk zelf uitrekenen. Bij de meeste fietsaccu’s geldt de volgende formule voor het uitrekenen van Watturen:  

Wattuur (Wh) = voltage (V) x ampère per uur (Ah)  

Neem bijvoorbeeld de accu die we standaard meeleveren op de Astonic Earth E250 . Deze accu heeft een capaciteit van 17,5 ampère per uur (Ah) en een voltage van 48V. De totale capaciteit van de fatbike-accu is dan 840 Wh (17,5 x 48 = 840).   

Ampère hour (Ah) en Voltage (V)  

In productomschrijvingen van fatbikeaccu’s wordt de capaciteit van een accu meestal in ampère hour (oftewel ampère-uur) uitgedrukt. Deze eenheid geeft aan hoe lang een accu stroom kan leveren gedurende één uur. Bijvoorbeeld; een accu met 10Ah (ampère hour) kan 10 ampère leveren gedurende één uur. Accu’s kunnen heel erg verschillen in Ah, deze waarde varieert tussen 6.6Ah en 28Ah. De uiteindelijke capaciteit en prijs van de accu kan niet alleen worden gemeten met Ah, en moet altijd in combinatie zijn met het Voltage.   

Voltage (V) geeft aan hoeveel spanning er op de aansluiting van de accu staat. Hoe hoger het voltage, hoe minder ampère er nodig is om hetzelfde effect te bereiken.    

Het voltage wordt genoemd bij zowel onze fatbikeaccu’s als onze fatbike laders. Om de juiste oplader te kiezen kun je dus naar de V-waarde kijken. Om de fatbikeaccu goed te kunnen opladen moet de lader een output-voltage hebben dat hoger is dan het voltage van de accu. Dus een accu met een capaciteit van 48V heeft een lader van bijvoorbeeld 54,4V nodig.   

Fatbike Capaciteit  

In onze productomschrijvingen hebben we het vaak over de ‘capaciteit’ van de fatbikeaccu. Dit is eigenlijk een ander woord voor Wattuur (of Ah x V) en wordt uitgedrukt in Wh. Je zou dus kunnen zeggen dat een bepaalde accu een capaciteit heeft van 840Wh OF een capaciteit van 17,5Ah en 48V heeft. De capaciteit is het laadvermogen van een accu, en hoe lang de accu de motor van uw elektrische fiets energie kan geven. Hoe hoger de capaciteit van de fatbikeaccu, hoe meer energie in de accu kan worden opgeslagen, en dus hoe langer je met een e-fatbike kunt fietsen.   

De prijs van een accu wordt deels bepaald door de capaciteit. Accu’s met een hogere capaciteit zijn duurder, maar je geniet langer van trapondersteuning! 

Fatbikeaccu’s met een hoge capaciteit zijn vaak wat groter en zwaarder dan accu’s met een lagere capaciteit. 

2A/3A/4A Laders  

Ook zijn er verschillende soort laders waaruit u kunt kiezen, namelijk: 2A, 3A en 4A laders. Dit wordt meestal in de titel van het product genoemd. De A staat voor ampère, net zoals bij ampère hour (Ah). Een 2A lader is dus een lader die de fatbikeaccu per uur 2 ampère kan laden. Een 3A lader is iets hoger en kan per uur 3 ampère laden, en een 4A lader – ook wel een ‘snellader’ genoemd – kan per uur 4 ampère laden.   

 Hou er rekening mee dat een hoge snelheid van laden een negatief effect heeft op je Fatbikeaccu, dit is de reden dat we bij Astonic bewust gekozen hebben om onze Fatbikes te leveren met een 3A lader. 

Nm 

Nm heeft niets te maken met de accu, maar met de motor van de elektrische fatbike. Nm staat namelijk voor Newtonmeters van de motor van de e-fatbike. Deze Newtonmeters bepalen hoe ‘sterk’ de motor van uw e-fatbike is en hoe snel de elektrische fatbike accelereert. Wij gebruiken enkel motoren die over veel Nm beschikken, zodat de fietsbeleving prettig is en de fatbike snel optrekt.  

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe E-ride

modellen.

Contact

Wij zijn maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 18:00 uur. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook.

info@astonic-rides.nl +31 (0)183 201 043
Beste E-Fatbike van Nederlandse bodem

Wat kunnen we voor je betekenen?

Heb je een vraag over onze e-Rides, over je bestelling of heb je speciale wensen voor jouw Astonic E-ride?