3 april 2023

Alles over e-Fatbikes

Welke Fatbike past het beste bij jou?

Wil je een e-fatbike kopen of zoek je juist handige tips om langer met je elektrische fatbike te doen, het bereik te vergroten, sneller te fietsen of kosten te voorkomen? Lees dan vooral de nieuwsartikelen die wij plaatsen op onze website, natuurlijk richten wij ons op de Fatbike maar de tips die wij geven over de accu of onderhoud gaan op voor alle soorten E-bikes en zijn dus zeker handig voor iedere E-bike gebruiker.

E-fatbike kopen: welke verschillende elektrische fatbikes zijn er?

Zoveel elektrische fatbikes, met op het eerste oog weinig verschillen, hoe maak ik nu de juiste keus? Allereerst is het belangrijk te bedenken waar je de E-fatbike voor gaat gebruiken en wat voor jou belangrijk is.                                                      

  • Ga je hem enkel op verharde wegen gebruiken, of wil je ook op onverharde wegen kunnen fietsen. 
  • zijn de wegen vlak of heuvelachtig
  • maak je korte of lange ritten
  • welk type E-fatbike past het best bij jou
  • wat is de persoonlijke voorkeur van zithouding en zijn er lichaamlijke klachten om rekening mee te houden
  • wil je passagiers meenemen
  • schaf je de E-Fatbike aan voor gebruik van een korte periode of is het belangrijk dat hij lang mee gaat

Goedgekeurd voor op de openbare weg, of niet

Bij het aanschaffen van een E-Fatbike is het belangrijk om van te voren goed te bedenken hoeveel risico je wil lopen. Er zijn Fatbikes op de markt met verschillende motorvermogens alleen de Fatbikes met een motor vermogen van 250 watt en zonder gashendel zijn toegestaan op de openbare weg. Ga je voor een zwaardere motor realiseer je dan goed dat je onverzekerd rond rijd met alle gevolgen van dien.

Natuurlijk snappen wij dat het hebben van meer vermogen aantrekkelijk kan zijn, wil je zware lading kunnen verplaatsen of je over heuvelachtig gebied begeven dan brengt meer vermogen zeker voordelen met zich mee. Dit staat helemaal los van de snelheid want 25 kilometer per uur is een prettige en relatief veilige snelheid om je mee te verplaatsen op je E- Fatbike. Het verhogen van de snelheid biedt wat ons betreft geen enkel voordeel en zet onze geliefde Fatbike in een kwaad daglicht.  

ondersteuning van de E-Fatbike

De ondersteuning bij een elektrische fatbike komt in verschillende varianten. Over het algemeen zijn er twee soorten ondersteuning te onderscheiden.

1. Rotatie-ondersteuning (rotatie sensor)
Wanneer je begint met fietsen, herkent de motor de beweging en zal deze direct ondersteuning gaan bieden. De ondersteuning blijft continue gelijk zolang je blijft trappen. Op sommige E-fatbikes zijn er verschillende programma's aanwezig, van een minimale ondersteuning tot een ruime trapondersteuning. In principe maakt het bij deze vorm van ondersteuning niet uit hoe hard je zelf trapt. De ondersteuning blijft gelijk.

2. Trapkrachtondersteuning (torque sensor)
Hoe meer kracht jij op de pedalen uitoefent, hoe meer ondersteuning de elektrische fatbike je zal geven. De kracht wordt gemeten door een sensor en deze zorgt ervoor dat de E-fatbike meer ondersteuning biedt wanneer je veel kracht uitoefent. In de praktijk komt dit erop neer dat de E-fatbike meer ondersteuning biedt wanneer je een viaduct of heuvel op rijdt. De druk op de pedalen neemt toe, en zo ook de ondersteuning. De motor van een E-fatbike geeft ondersteuning tot een snelheid van 25 km/h. Hierboven mag de motor geen ondersteuning meer bieden, aangezien de elektrische fiets dan volgens de wet zou vallen in de categorie bromfiets.

De meeste Fatbikes op de markt worden aangeboden met een trapsensor, bij Astonic behoort het inbouwen van een torque sensor ook tot de mogelijkheden. 

gewicht van de E-Fatbike

 Een E-fatbike is, door de accu en motor, zwaarder dan een normale fiets. Dit is tijdens het fietsen geen probleem. Wel kan het een probleem zijn wanneer je de fiets naar binnen moet maneuvreren en hierbij regelmatig de elektrische fatbike optilt om scherpere manoeuvres te kunnen maken. Denk hierbij aan een schuur of een smal gangetje of galerij. Wil je de fatbike op de auto vervoeren, dan dien je vaak een aangepaste fietsdrager aan te schaffen. We gaan hier nu niet heel diep op in, maar het heeft te maken met de kogeldruk van de trekhaak en de traditionele fietsdragers. Er zijn vele varianten te verkrijgen waarmee het vervoeren van elektrische fatbikes wel mogelijk is. Laat jezelf hierover goed informeren door een expert. Het gewicht van een elektrische fatbike kan nogal verschillen tussen de diverse modellen. Wil je de fatbike achterop je auto vervoeren, dan is het gewicht zeker een factor om mee te nemen in je aankoopbeslissing. Verwijder altijd de accu van je E-fatbike voor je hem op een autodrager plaatst dit scheelt al snel 3 kilo in gewicht.

Maak een proefrit op de E-Fatbike

Smaken verschillen en iedereen is uniek. Maak daarom een proefrit wanneer je zeker wil zijn van je aankoop. Online je aankoop doen kan heel goed wanneer je weet wat je wil hebben. Bij Astonic kun je op verschillende locatie's een proefrit maken om te bepalen welke E-fatbike het beste bij jou past. Je bent van harte welkom om samen met ons jou perfecte E-Fatbike samen te stellen!

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe E-ride

modellen.

Contact

Wij zijn maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 18:00 uur. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook.

info@astonic-rides.nl +31 (0)183 201 043
Beste E-Fatbike van Nederlandse bodem

Wat kunnen we voor je betekenen?

Heb je een vraag over onze e-Rides, over je bestelling of heb je speciale wensen voor jouw Astonic E-ride?