7 november  2022

Fatbike vouwfiets

Fatbike vouwfietsen 

Bij Astonic hebben wij het concept "fatbike vouwfiets" nooit helemaal begrepen. Vouwfietsen zijn ontwikkeld om zo compact mogelijk vervoerd te kunnen worden. Een vouwfiets moet klein opgevouwen kunnen worden en een laag gewicht hebben. Het meenemen in trein, boot of kofferbak is dan natuurlijk een peulenschil! Hoe valt dit te rijmen met een fatbike, oftewel een stoere robuuste off-road-fiets met een dik frame en brede banden?
Toch zien we veel opvouwbare fatbikes voorbij komen en er wordt ons vaak gevraagd of wij zo'n fiets zouden moeten ontwikkelen. In dit artikel onze mening over de voor- en nadelen van een Fatbike vouwfiets en of jullie van ons ook een elektrische vouwfiets met dikke banden kunnen gaan verwachten in de toekomst.

Wat is een vouwfiets?

Op deze vraag is het antwoord simpel: een fiets die je kunt opvouwen tot een kleiner formaat. De manier van opvouwen kan per merk en model aanzienlijk verschillen, maar de meeste vouwfietsen hebben een scharnierend frame. Dankzij dit slimme systeem kun je met enkele handelingen een vouwfiets in- en uitklappen.

Dé kracht van de vouwfiets is de geringe omvang en het lage gewicht. In een handomdraai klap je ‘m in tot een compact, licht en handzaam pakket dat je overal mee naar toe kunt nemen. Zo ben je altijd en overal mobiel en hoef je voor diefstal niet te vrezen.

De elektrische variant is ideaal als je langere afstanden moet afleggen, bijvoorbeeld tussen het station en je werk. Zo rijd je ook met tegenwind probleemloos 25 km/u en bereik je op een comfortabele manier je bestemming. Verder heb je op vakantie altijd een mini e-bike bij de hand en is heuvel op fietsen een fluitje van een cent. Houd er wel rekening mee dat een elektrische vouwfiets zwaarder en duurder is dan een gewone vouwfiets.

Van handzaam klein formaat naar zware Fatbike vouwfiets

Zoals te lezen in bovenstaand stuk is de vouwfiets met zijn kleine wielen, makkelijk te vouwen frame en lichte gewicht het ideale fietsje om mee te nemen op reis, in de trein of de auto. 

Maar hoe zit dat met een Fatbike vouwfiets? Hier vallen alle voordelen van de oorspronkelijke vouwfiets direct weg. Wat betreft gewicht kom je al snel uit rond de 30 kilo. Opgevouwen blijft het een aardig pakket en zeker niet zo makkelijk weg te zetten als de oorspronkelijke vouwfietsen. Omdat op onze fietsen een achternaafmotor is geplaatst, is het achterwiel vele malen zwaarder dan de kleine bescheiden wielen van de oorspronkelijke elektrische vouwfiets. Daarnaast gebruikt onze motor vele malen meer energie dan een middenmotor en heb je naast het zware achterwiel een zwaardere accu nodig op je elektrische vouw-fatbike.

Het ontstaan van de Fatbike vouwfiets

Naar ons idee is de eerste Fatbike vouwfiets uitgebracht door iemand die de oorspronkelijke kleine handzame vouwfiets al op de markt had. Toen de Fatbike in populairiteit begon toe tenemen heeft hij simpelweg het bestaande handzame model aangepast zodat hier Fatbike banden op geplaatst konden worden, een slim idee waardoor er op korte termijn meegelift kon worden op de groeiende populariteit van de Fatbike met 20" banden. 

Kwaliteit van de Fatbike vouwfiets

De fatbike vouwfietsen die wij tot recent voorbij zagen komen waren allen van ver beneden onze maatstaven wat kwaliteit betreft. De onderdelen die gebruikt worden bij veel fatbike vouwfietsen zijn van lage kwaliteit, daarnaast is het kunnen vouwen van het frame een optie die het frame kwetsbaarder maakt en samen met de zware motor en andere fatbike-componenten in het geheel niet passend voor een fatbike. 

Gelukkig is vrij recent ons beeld wat betreft Fatbike vouwfietsen iets gewijzigd. We zijn tegen een Fatbike vouwfiets aangelopen waarvan wij zouden zeggen dat deze voldoet aan onze hoge kwaliteitseisen. Wat ons betreft is er een merk fatbike vouwfiets die wij zelfs aan zouden durven bevelen, sta je op het punt een Fatbike vouwfiets aan te schaffen en ben je benieuwd naar onze menig en het merk waarvan wij denken dat de kwalitiet volstaat? Voel je vrij advies in te winnen, stuur ons gerust een mailtje!

Fatbike vouwfiets van Astonic?

Wellicht overbodig na het lezen van bovenstaand bericht: wij weten zeker dat Astonic nooit een Fatbike vouwfiets gaat ontwikkelen. De voordelen van de oorspronkelijke vouwfiets zijn volledig verloren gegaan bij het omzetten naar een Fatbike model. Daarnaast zijn er zo veel goedkope fatbike vouwfietsen van te betreuren kwaliteit op de markt dat vroeg of laat het imago van de Fatbike vouwfiets verslechtert. Deze markt laten wij graag over aan andere partijen zodat wij ons kunnen  blijven richten op de ontwikkeling van hoogwaardige fatbikes in een hoger segment.

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe fatbike modellen.

Contact

Wij zijn maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar tussen 9:00 en 21:00 uur. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook.

1info@astonic-rides.nl +31 (0)183 201 043
:image[type=photo; position=foreground]

Wat kunnen we voor je betekenen?

Heb je een vraag over onze e-fatbikes, over je bestelling of heb je speciale wensen voor jouw Astonic fatbike?