9 januari 2023

Fatbike accu onderhouden

Levensduur Fatbike accu

Je elektrische fatbike is een kostbaar bezit. Daarom is het aan te bevelen om deze goed te onderhouden. Met name bij het onderhoud van de accu van de e-fatbike dien je voorzichtig te werk te gaan. De accu van je Astonic Fatbike bestaat uit hoogwaardige cellen van Samsung of LG die aan elkaar verbonden zijn en gezamenlijk energie leveren aan je e-fatbike. Beschadigt een van deze cellen omdat je de accu bijvoorbeeld laat vallen, dan loopt de kwaliteit direct terug, springt een zekering of  je accu stopt er zelfs in het geheel mee. Bij verkeerd gebruik wordt de levensduur van de accu een stuk korter.

Behandel je de accu goed, dan blijft deze lange tijd in top conditie. Daarnaast zie je de kwaliteit van je cellen nagenoeg niet terug lopen bij juist gebruik en opslag, dit komt de levensduur van gemiddeld 5 jaar zeker ten goede!

Op den duur zal iedere accu defect gaan, zo ook die van onze Fatbikes. Dit is simpelweg het gevolg van een natuurlijk verouderingsproces. Om er echter zeker van te zijn dat je e-fatbike batterij zo lang mogelijk meegaat, zijn er vijf gouden regels die je in acht moet nemen.

Buiten guur, accu uit de schuur

Laat de accu niet te koud worden. Een elektrische fatbikeaccu kan tegenwoordig best wat hebben, maar temperaturen onder nul dienen vermeden te worden vanwege het risico op condens in de accu. Bij strenge vorst (ofwel temperaturen onder de -10 °C) zullen chemische processen in de accu ervoor zorgen dat deze onbruikbaar wordt.  Ook fietsen we simpel weg minder vaak in de winter periode de combinatie van kou en stilstand levert gegarandeerd problemen op voor je Fatbikeaccu!

Je Fatbike accu en hitte

Ook extreme hitte is slecht voor de accu. Hitte zet weer andere chemische processen in gang die eveneens de accu beschadigen. Zorg er voor dat de temperatuur van de accu niet boven de 40 °C komt. Laat hem in de zomer dus niet te lang in de brandende zon staan maar parkeer je fatbike in de schaduw.

Geen vocht bij je accu

De accu is een elektrisch component en zoals bekend gaan die niet goed samen met water. Bewaar de accu dus niet in een vochtige schuur (of erger: buiten), maar bij voorkeur binnenshuis.  Je bewaart en laadt de fietsaccu bij voorkeur op kamertemperatuur, dus tussen de 10 en 20 graden en zo vochtvrij mogelijk.

Denk er na het laden aan de beschermdop op de laadpoort van je accu te sluiten, zo sluit je deze af voor vocht tijdens de eindeloze ritten op je Fatbike. Vergeet je dit en plug je de oplader in een natte laadpoort dan brengt dit gegarandeerd schade aan je accu met zich mee.

 Voorkom een lege accu

Voorkom dat de accu helemaal leeg raakt, om diepontlading te voorkomen dien je de accu regelmatig op te laden. Door de natuurlijke zelfontlading loopt de batterij als het ware vanzelf leeg, waardoor de cellen van de batterij op den duur onherstelbaar zullen beschadigen. Probeer daarom minstens één keer per maand de batterij op te laden (tot zo’n 80%).

Gebruik je de accu langere tijd niet leg hem dan weg met een vulling van tussen de 40% en 60%, op deze manier blijft de accu het stabielst qua vulling. Leg je hem bijna vol weg loopt hij langzaam leeg, leg je hem leeg weg dan ben je verzekerd van een accu die het niet meer doet op het moment dat je hem weer op je Fatbike bevestigd.

EXTRA LAAD TIP: rij je veel kleinere stukjes waar je geen volle accu voor nodig hebt, dan is het aan te raden je accu te laden tot ongeveer 80% per lading en niet helemaal vol. Met deze manier van laden rek je de levensduur van je accu nog wat verder. Ga je een langere tocht maken laad hem dan wel volledig vol zodat je maximaal bereik hebt.

Laden met de juiste lader

Gebruik nooit zomaar een willekeurige lader voor het opladen van je fatbikeaccu, maar altijd de lader die bij je fatbike en accu hoort. Er zijn namelijk veel verschillende type accu’s (Li-on, NiMh NiCd) en onderling verschillen die ook nog in vermogen en stroomsterkte. Het gebruik van een verkeerde lader kan ervoor zorgen dat de accu defect gaat.

Accu misverstand uit de wereld

Vroeger, toen de NiMh-batterijen net op de markt waren, werd aangeraden om deze altijd helemaal leeg te laten lopen voordat je ze weer opnieuw oplaadde. Dat is nu niet meer het geval! Tegenwoordig is namelijk juist het tegenovergestelde waar: je moet absoluut voorkomen dat de accu van je Fatbike helemaal leeg raakt, omdat deze dan sneller kapot gaat.

Door bovenstaande regels zo goed mogelijk te volgen kun je de levensduur van de accu van een elektrische fatbike oprekken. Deze tips gelden echter alleen voor de Fatbikeaccu's van Astonic, iedere elektrische fatbike heeft een bepaald model met bepaalde laadpoort, cellen en zekeringen. Wanneer je daarom zeker wilt zijn hoe je jouw specifieke (fatbike) accu moet onderhouden, kun je het best de gebruikshandleiding van je fiets raadplegen. Het lezen van de handleiding, hoe saai ook is altijd raadzaam!

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe E-ride

modellen.

Contact

Wij zijn maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 18:00 uur. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook.

info@astonic-rides.nl +31 (0)183 201 043
Beste E-Fatbike van Nederlandse bodem

Wat kunnen we voor je betekenen?

Heb je een vraag over onze e-Rides, over je bestelling of heb je speciale wensen voor jouw Astonic E-ride?